Inbjudan: Att bekämpa rasism och utanförskap inom och genom idrotten i Sverige

Vill du vara med och göra skillnad inom den svenska idrottsrörelsen? Vi hälsar dig varmt välkommen till en inspirerande heldag där vi tillsammans utforskar vägar samt sår ett frö till nationell mobilisering för att bekämpa rasism och utanförskap inom och genom idrotten.

Datum: 28 augusti, 2024

Tid: 10:00-16:00

Plats: Hallunda folkets hus, Botkyrka

Under denna dag kommer vi att arbeta konkret och verksamhetsorienterat för att utveckla våra egna verksamheter samt utbyta erfarenheter och samla rekommendationer om hur vi enskilt och tillsammans kan aktivt motverka rasism och utanförskap inom och genom idrotten i Sverige. Alla inom idrottsrörelsen, ledare och aktiva, samt organisationer som stöttar idrottsrörelsen är varmt välkomna att delta.

Bojan Brstina

Verksamhetschef, Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Syd

Melissa Besara

Tränare, IFK Tumba

Neda Khezerian

Neda Khezerian

Verksamhetsledare Changers Hub, medgrundare till Changers Sport

Aisha Trokic

Tränare och styrelseledamot, Rei Kampsport

Collins Luther Zola

Föreningskoordinator, Flemingsberg United F.C.

Jesper Fundberg

Lektor vid polisprogrammet, Malmö universitet

Natsnet Kiflemariam

Natsnet Kiflemariam

Barnombudsman, Botkyrka kommun

Alejandra Pizarro Correa

Barnrättsstrateg, Malmö Stad

Siyamend Freyschuss Turanli

Verksamhetschef, Tullinge fotboll

René León Rosales

Forskningsledare, Mångkulturellt centrum

Gustavo Nazar

Barnrättsstrateg, Malmö Stad

 

Programmet

Programmet uppdateras löpande.

10:00-12:00

Inledning: Helena Rojas, Människorättsstrateg, Botkyrka kommun och Linus Söderling, Biträdande förvaltningsdirektör, Kultur- och fritidsförvaltningen, Botkyrka kommun samt Amani Loubani, Kommunalråd, Malmö stad (online)

Nulägesanalys: Tillsammans med experter kommer vi att undersöka vilka uttryck rasism och främlingsfientlighet tar sig inom idrotten i Sverige.

Medverkande: Jesper Fundberg, lektor vid polisprogrammet på Malmö universitet (digitalt), René León Rosales, forskningsledare på Mångkulturellt Centrum, Melissa Besara, tränare hos IFK Tumba (moderator)

Krav och förväntningar: Vi diskuterar vilka krav som ställs på idrottsföreningar för att motarbeta rasism och främlingsfientlighet och vad lagen säger om detta. Experter diskuterar hur idrottsföreningar och andra aktörer i civilsamhället aktivt kan arbeta mot diskriminering.

Medverkande: Bojan Brstina, verksamhetschef på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Syd; Siyamend Freyschuss Turanli, verksamhetschef hos Tullinge fotboll; Yafet Lemessa, verksamhetsutvecklare Riksidrottsförbundet och Neda Khezerian, verksamhetsledare hos Changers Hub och medgrundare till initiativet Changers Sport (moderator)

12:00-13:00 Vi bjuder på vegetarisk lunch

13:00-16:00

Presentation av handboken: Vi presenterar handboken som beskriver hur idrottsföreningar kan arbeta mot rasism och utanförskap, skapad inom projektet SCORE.

Goda exempel: Idrottsföreningar och andra organisationer delar med sig av sina erfarenheter, utmaningar och framgångar i arbetet mot rasism och utanförskap.

Medverkande: Gustavo Nazar och Alejandra Pizarro Correa, barnrättsstrateger, Pedagogisk inspiration Grundskolefotboll mot rasismer hos Malmö stad; Aisha Trokic, tränare och styrelseledamot hos Rei Kampsport och Collins Luther Zola, Föreningskoordinator hos Flemingsbergunited United F.C.

Workshop: Alla deltagare deltar utifrån temagrupper i en öppen diskussion om hur vi kan arbeta enskilt och tillsammans för förändring. Erfarenheter, metoder, tips och idéer - alla inspel är välkomna!

Gymnasieklasser med idrottsinriktning ansluter till diskussionen.

Medverkande: Natsnet Kiflemariam, barnombudsman Botkyrka kommun med flera.

Sammanfattning: Vi summerar dagen och formulerar en målbild för framtiden samt diskuterar rekommendationer för att fortsätta arbeta mot rasism och utanförskap genom idrotten.

 

Det här är en kostnadsfri workshop där vi gemensamt tar ansvar för att skapa en inkluderande och respektfull miljö för alla. Vi ser fram emot att få träffa dig och dela denna dag med dig!

Seminariet genomförs på plats, ej digitalt.

Obligatorisk anmälan. Begränsat antal platser. Därefter väntelista. Meddela oss i god tid om du inte har möjlighet att delta.

Vi bjuder på vegetarisk lunch och fika.

För frågor, kontakta score@interkulturellastader.se.

Träffen genomförs inom projektet SCORE (Sporting Cities Opposing Racism in Europe) som finansieras av EU-kommissionen.

Det svenska partnerskapet av SCORE utgörs av Interkulturella Städer Sverige i samarbete med IFK Tumba Fotbollsklubb och Tullinge Fotboll och stöttas av Botkyrka kommun.