SCORE – Sporting Cities Opposing Racism in Europe
Barn idrottar. Tillsammans håller dem upp en boll i luften. Bild: Canva
EU-projekt för att motverka rasism och diskriminering inom idrottsrörelser
Interkulturella städer Sverige är en av 13 europeiska partners som tillsammans genomför ett gemensamt EU-projekt: SCORE – Sporting Cities Opposing Racism in Europe. Projektet syftar till att främja inkluderande idrott samt att förebygga rasism, främlingsfientlighet och diskriminering inom lokala idrottsrörelser.
Projektets genomförande består till stor del av att öka medvetenhet och kunskap om rasism. Detta genom att städer och idrottsrörelser delar med sig av sina erfarenheter om fördelarna med mångfald och effektiva åtgärder för att bekämpa diskriminering och rasism på lokal nivå. En prioritering i projektet är att inkludera minoriteter genom att öka medvetenhet och kunskap om minoriteters roll och bidrag till den kulturella utvecklingen.
Eftersom projektet genomförs av en koalition av europeiska städer och lokala aktörer ger det en möjlighet att skapa medvetenhet, ökad förståelse och relationer mellan europeiska medborgare om värderingar och vårt gemensamma kulturarv. Genom att uppmuntra samarbete mellan kommuner, medborgare och idrottsrörelser kan projektet stötta till lokal utveckling och stärka lokala och regionala aktörers roll i den europeiska integrationsprocessen.
Förväntade effekter av SCORE
Att ge städer och kommuner kapacitet att utveckla större projekt i syfte att öka projektens genomslagskraft och hållbarhet;
Ge städerna och dess lokala aktörer möjlighet att utveckla mer tematiska och policyrelaterade projekt;
Att skapa varaktiga förbindelser med partnerorganisationer;
Öka medvetenheten om fördelarna med mångfald och bekämpa diskriminering och rasism;
Öka och främja ömsesidig förståelse och acceptans för europeiska minoriteter, exempelvis romer;
Öka medvetenheten om EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och dess genomförande, och främja en kultur av grundläggande rättigheter;
Förbättra informationen om de rättigheter som medföljer EU-medborgarskapet och förbättra deras genomförandet i medlemsstaterna;
Öka medvetenheten och förbättra informationen till rörliga EU-medborgare och deras familjemedlemmar om sitt EU-medborgarskap.
Filmklipp från seminariet Hur tacklar vi inom idrotten rasism och utanförskap?
I det här videoklippet kan du ta del av intervjuer med några av dem som medverkade på seminariet: Victoria Escobar, Changers Hub; Melissa Besara, Ifk Tumbas Fotbollsklubb; Natalia Wrighed, Balettskolan Vackra Rosen och Siyamend Freyschuss Turanli, Tullinge Fotboll. Seminariet genomfördes den 20 februari, 2024 av Interkulturella Städer Sverige i samarbete med IFK Tumba och Tullinge fotboll. Filmklippet gjordes av Joel Holm.
Handbok för att bekämpa rasism och diskriminering på grund av hudfärg på lokal nivå inom idrotten
Handboken är utformad för att stödja lokala myndigheter över hela Europa, med särskild fokus på personer i ledande positioner inom idrottsrörelsen på lokal, regional och nationell nivå. Dess syfte är att öka medvetenheten bland förtroendevalda och kommunalt anställda om deras viktiga roll i att stödja lokala idrottsföreningar i arbetet mot rasism och diskriminering. Detta inkluderar både direkt ansvariga inom kommun samt chefer och personal på idrottsanläggningar. Ett starkt stöd från dessa aktörer bidrar till långsiktiga mål om att skapa lika villkor för alla invånare och till att motverka segregationens negativa effekter.
Att integrera handbokens tema i all relevant politik och verksamhet, genom så kallad mainstreaming eller verksamhetsintegrering, är avgörande för en effektiv lokal förvaltning. Därför vänder sig handboken även till andra viktiga aktörer på lokal nivå inom områden som mänskliga rättigheter, jämställdhet, icke-diskriminering samt mångfald och social sammanhållning. Detta inkluderar till exempel antidiskrimineringsbyråer, sociala företag och andra liknande organisationer.
En tredje målgrupp för handboken är civilsamhället, vilket omfattar alla organisationer, både inom idrott och mänskliga rättigheter, som arbetar i linje med projektets målsättningar.
Slutligen är handbokens innehåll lätt att anpassa till andra idrottsrelaterade områden, såsom nationella eller regionala förbund, idrottsklubbar och sociala organisationer. Även om inte alla metoder och rekommendationer är direkt tillämpbara i varje sammanhang, kommer de flesta att vara det.
Läs mer och ladda ner handboken på fler språk. Vi har så länge tackat nej till en svensk översättning av handboken.
Sammanfattning av heldagsworkshopen Att bekämpa rasism och utanförskap inom och genom idrotten i Sverige
Läs vår sammanfattning av heldagsworkshopen Att bekämpa rasism och utanförskap inom och genom idrotten i Sverige. Interkulturella Städer Sverige organiserade dagen i samarbete med Tullinge Fotboll, IFK Tumba och Botkyrka kommun, den 28 augusti 2024 på Folkets Hus Hallunda.
Vi hade en inspirerande och engagerande dag med nästan 60 deltagare från idrottsföreningar, forskarvärlden, kommunala tjänstepersoner och andra aktörer, som samlades för att diskutera hur vi kan skapa en mer inkluderande och rättvis idrottsvärld.
Under dagen delades insikter och erfarenheter genom föreläsningar, paneldiskussioner och workshops. Vi diskuterade konkreta strategier och praktiska lösningar för att motverka rasism och exkludering inom idrotten, med fokus på utbildning, medvetenhet och proaktivt ledarskap.
Fm teman som starkt kom att genomsyra diskussionerna under dagen:
Utbildning och medvetenhet: Kontinuerliga utbildningar för att identifiera och motverka rasism.
Proaktivt ledarskap: Bygg en trygg och rättvis idrottsmiljö med tydliga policies.
Nationell mobilisering: Stärk samarbeten och skapa en gemensam rörelse mot rasism.
Ungas röster: Involvera ungdomar och ge dem inflytande i arbetet.
Konkreta verktyg och uppföljning: Implementera riktlinjer och system för att hantera rasism effektivt.
Sammanställningar av de rekommendationer som uttalades under dagen:
Deltagarnas rekommendationer för arbetet mot rasism och utanförskap inom idrotten
50 rekommendationer för att motverka rasism och utanförskap inom idrotten (uppdelat på 10x5 rekommendationer per idrottsföreningar och förbund, för kommuner, för tränare och ledare, för spelare, för föräldrar och vårdnadshavare)
SCORE (Sporting Cities Opposing Racism in Europe) finansieras av Europakommissionen. Det svenska partnerskapet leds av Interkulturella Städer i samarbete med Tullinge fotboll och IFK Tumba samt med stöd av Botkyrka kommun.
För frågor om projektet hör av dig till Evelina Lundqvist som projektleder det svenska partnerskapet.
För senaste informationen om projektet: besök projektets internationella webbsida eller läs mer på vår blogg.