11 rekommendationer för hur vuxna kan skapa förutsättningar för barn- och ungdomsidrott fri från rasism och utanförskap

Som ett resultat av heldagskonferensen “Att bekämpa rasism och utanförskap inom och genom idrotten i Sverige” har vi sammanställt 11 rekommendationer för hur vuxna kan bidra till att skapa en barn- och ungdomsidrott fri från rasism och utanförskap.

Dessa elva rekommendationer, baserade på talarnas och deltagarnas reflektioner och insikter, visar hur vuxna kan skapa bästa möjliga förutsättningar för en inkluderande idrottsmiljö för barn och unga. Rekommendationerna syftar till att bygga en trygg och välkomnande idrottsmiljö där alla barn och unga känner sig respekterade, delaktiga och fria från diskriminering.

Läs sammanfattningen av heldagskonferensen “Att bekämpa rasism och utanförskap inom och genom idrotten i Sverige” här.

Konferensen, som ägde rum den 28 augusti 2024 på Hallunda Folkets Hus i Botkyrka, ingår i projektet SCORE (Sporting Cities Opposing Racism in Europe), finansierat av EU-kommissionen. Projektet syftar till att skapa en mer inkluderande idrottsmiljö och bekämpa rasism, främlingsfientlighet och diskriminering inom lokala idrottsrörelser. Under konferensen deltog närmare 60 engagerade talare och åhörare i livliga diskussioner om hur idrottsrörelsen kan bli mer inkluderande och ta en tydlig ställning mot rasism.

Rekommendationerna publiceras utan någon specifik prioriteringsordning.

 

11 rekommendationer för hur vuxna kan skapa förutsättningar för barn- och ungdomsidrott fri från rasism och utanförskap

  1. Involvera barn och unga: Engagera barn och unga: Involvera barn och unga i utformningen och genomförandet av insatser, projekt och initiativ, samt i beslutsfattandet kring dessa frågor. Säkerställ att alla aktiviteter utformas i dialog med barn och unga för att främja deras engagemang och medbestämmande.

  2. Utbilda och medvetandegör: Ge tränare, ledare och föräldrar regelbunden utbildning i antirasism och inkludering för att säkerställa att de har verktygen att identifiera och motverka diskriminering.

  3. Främja en inkluderande kultur: Skapa en laganda som bygger på respekt, samarbete och förståelse för olikheter. Uppmuntra barn och unga att stötta varandra och stå upp mot orättvisor.

  4. Inför tydliga riktlinjer och konsekvenser: Ha klara regler mot rasism och utanförskap i föreningen och se till att alla känner till dem. Vid incidenter, agera omedelbart och följ de uppsatta riktlinjerna.

  5. Skapa trygga kommunikationskanaler: Etablera sätt för barn, unga och föräldrar att enkelt rapportera rasism eller exkluderande beteende utan rädsla för repressalier.

  6. Var en aktiv förebild: Vuxna bör visa genom sitt eget beteende hur man respekterar och inkluderar alla, oavsett bakgrund. Barn och unga lär sig genom att observera vuxna i deras närhet.

  7. Engagera föräldrar och vårdnadshavare: Involvera föräldrar i samtal om inkludering och rasism, och uppmuntra dem att stödja föreningens värderingar både hemma och i samband med idrotten.

  8. Anpassa aktiviteter för alla: Se till att träningar och aktiviteter är tillgängliga och anpassade så att alla barn och unga kan delta fullt ut, oavsett förutsättningar.

  9. Främja mångfald i ledarskapet: Arbeta för att ha en bred representation bland tränare och ledare, så att barn och unga ser vuxna förebilder från olika bakgrunder.

  10. Uppmuntra öppen dialog: Skapa forum där barn och unga kan dela sina upplevelser och känslor om rasism och utanförskap, och se till att dessa samtal tas på allvar och leder till konkreta åtgärder.

  11. Fira mångfald och framgångar: Lyft fram och fira olika kulturer, bakgrunder och individuella framgångar inom laget, vilket stärker känslan av gemenskap och samhörighet bland alla deltagare.

 
 

Det svenska partnerskapet av SCORE leds av Interkulturella Städer Sverige i samarbete med Tullinge Fotboll, IFK Tumba och Botkyrka kommun.