Stötta skolan i arbetet mot rasism, diskriminering och intolerans: Hur kan civilsamhälleorganisationer hjälpa till?

Minimalistisk illustration på tre personer i skolmiljö som får en idé. Idéen symboliserad av en glödlampa.

Välkomna till vårt onlineseminarium Stötta skolan i arbetet mot rasism, diskriminering och intolerans: Hur kan civilsamhälleorganisationer hjälpa till? som handlar om hur civilsamhälleorganisationer som arbetar med ett interkulturellt förhållningssätt kan stötta skolans viktiga roll i arbetet mot rasism, diskriminering och intolerans.

Under seminariet kommer vi att lyfta olika områden som är avgörande för att skapa ett effektivt arbete mot diskriminering, rasism och intolerans i skolan. Exempel på dessa områden är hur civilsamhället kan stödja skolan med kunskap, metoder och verktyg i det praktiska arbetet i vardagen, samt hur civilsamhället och skolan kan samverka.

 

Inspel av medverkande experter:
Abedin Denaj, Gävleborgs Romska Internationella Förening (GRIF)
Arjan Verdooren, New to Sweden
Dharana Favilla, MUCF
Dino Amorelli Federico, Antidiskriminieringsbyrån Stockholm Syd
m fl.

 

Dharana Favilla, MUCF

Nationella insatser mot rasism och diskriminering i skolan- genom samverkan mellan stat, kommun och civilsamhällets organisationer.

Dharana Favilla, utvecklingsledare på MUCF, om myndighetens regeringsuppdrag i syfte att bidra till att motverka och förebygga antiziganism mot unga romer och rasism mot unga samer. Under pågående uppdrag planeras riktade insatser till skolan i samverkan med andra myndigheter, kommuner och civilsamhällets organisationer.

Arjan Verdooren, New to Sweden

Vikten av att även obekväma organisationer och individer pratar om och implementerar konkreta åtgärder i arbetet mot rasism.

Arjan Verdooren, expert på interkulturell kommunikation, mångfald och inkludering och aktiv i New to Sweden, om hur organisationer så som skolor, som kan vara motvilliga att prata om rasism och annat som skaver kan närma sig ämnet genom att röra sig bort från projekttänket och implementera konkreta åtgärder i verksamheten.

 
 

Abedin Denaj, Gävleborgs Romska Internationella Förening (GRIF)

Inblick i viktiga erfarenheter och satsningar för att utbilda om romers historia, nutida situation samt om antiziganism mot romer, så som projektet Z+46 och en AI-chat.

Abedin Denaj, ordförande i Gävleborgs Romska Internationella Förening (GRIF) om erfarenheterna av att utbilda om antiziganism mot romer och insikten att kunskapen om antiziganism, romernas historia och hur det är att vara rom i Sverige idag ofta är mycket låg, inte minst i skolan.

Dino Amorelli Federico, Antidiskriminieringsbyrån Stockholm Syd

Konkreta verktyg för arbete mot diskriminering i skolor, tillsammans med skolpersonal och elever.

Dino Amorelli Federico, jurist på Antidiskriminieringsbyrån Stockholm Syd, om antidiskrimineringsbyråernas arbete med och för skolor. Bland annat genom att erbjuda kostnadsfria föreläsningar. Introduktion till projektet Koll på lagen (av Byrån mot diskriminering i Östergötland) samt reflektion kring att skolors intresse för antidiskriminering och att utbilda sina elever i frågan ofta är svalt.

 
 

Moderator: Evelina Lundqvist, projektledare NET-IDEA, Interkulturella Städer Sverige

Datum: 19 mars, 2024
Tid: 14:30-16:00
Plats: Zoom (Länk till seminariet skickas vid registrering)

Ett interkulturellt förhållningssätt innefattar arbete för jämlikhet, icke-diskriminering, deltagande, inkludering, ansvar och transparens samt mångfaldens fördelar, genom implementering av de mänskliga rättigheterna. Lär dig mer om interkulturellt förhållningssätt genom att kolla vår introduktionsserie på Youtube.

Huvudmålgruppen för seminariet är civilsamhälleorganisationer, skolpersonal och andra med ett intresse för skolan.

Vi välkomnar er alla att delta och bidra med era erfarenheter och klokskap.

Registrera dig nu för att säkra din plats. Begränsat antal deltagare.

Vi ser fram emot att träffa er online!

 

Träffen genomförs inom projektet NET-IDEA (Network of European Towns for Interculturalism, Diversity, Equality & Anti-Discrimination). Det svenska partnerskapet i NET-IDEA projektet består av Interkulturella Städer Sverige, Linköpings kommun och Botkyrka kommun. NET-IDEA finanserias av EU-kommissionen och stöttas av Europarådets ICC-program.